Întoarce-te

Bonus, o którym zapomniałem, a który pamiętał o mnie

Forums Souverain des Dragons Discussions Bonus, o którym zapomniałem, a który pamiętał o mnie

Ce sujet a 0 réponse, 1 participant et a été mis à jour par  46130924, il y a 5 heures et 46 minutes.

Affichage de 1 message (sur 1 au total)
  • Auteur

46130924
    Participant

Mam taką przypadłość, że zapisuję się do wszystkiego. Sklepy, aplikacje, programy lojalnościowe – jeśli jest darmowa kawa albo rabat na pierwsze zakupy, ja to biorę. Potem o tym zapominam, a w skrzynce pocztowej lądują tony spamowych maili. Kiedyś żartowałem, że gdybym dostawał złotówkę za każdą rejestrację, mógłbym przejść na emeryturę.

Dokładnie tak było z hazardem. Rok temu, w ferworze jakiegoś nudnego wieczoru, założyłem konto w kilku kasynach. Większość z nich odwiedziłem raz i więcej nie wróciłem. Ale jedno zostało w telefonie. Nie dlatego, że było wyjątkowe. Po prostu zapomniałem je odinstalować.

I tak oto, w zeszłą środę, siedziałem w poczekalni u dentysty. Termin miałem za dwadzieścia minut, a przede mną siedziała jeszcze jakaś pani z bolącym zębem. Czas się ciągnął jak flaki z olejem. Przewijałem telefon bez celu. I wtedy zobaczyłem ikonkę, której nie widziałem od miesięcy.

Kliknąłem z ciekawości.

Aplikacja odpaliła się szybko. Zalogowałem się automatycznie, bo hasło było zapisane. Konto było puste, ale w zakładce promocji znalazłem coś, co mnie zaskoczyło. Okazało się, że przez cały ten rok, kiedy nie grałem, system doliczał mi jakieś punkty. Nie wiem jak to działało. Może za logowania, może za urodziny. Ale wisiał tam gotowy, czekający vavada bonus – ani duży, ani mały. Taki w sam raz, żeby spróbować.

Stwierdziłem, że w poczekalni u dentysty i tak nie mam nic lepszego do roboty. Wpłaciłem stówkę, żeby aktywować bonus. Nie zastanawiałem się długo. Pomyślałem: „To jak wydanie pieniędzy na głupi lunch, który i tak bym zjadł”. Zresztą i tak bałem się dentysty, więc potrzebowałem odwrócenia uwagi.

Grałem na małych obrotach. Wybrałem jakiś spokojny automat z motywem zwierząt – leniwce, papugi, tukany. Kolorowe, ale nie krzykliwe. Postawiłem po dwa złote. Przez pierwsze dziesięć minut nic wielkiego się nie działo. Raz wygrałem piętnaście, raz przegrałem dziesięć. Normalka.

I wtedy, nagle, przy którymś spinie, ekran się rozświetlił. Dostałem darmowe spiny. Dwanaście. Nie wierzyłem własnym oczom. Z bonusu, który dostałem za rejestrację sprzed roku, nagle zrobiła się konkretna kasa.

W tych dwunastu spinach wygrałem dwieście złotych.

Serce zabiło mi mocniej. Spojrzałem na panią obok – siedziała spokojnie, czytając gazetę. Nie miała pojęcia, że obok niej właśnie rozgrywała się mała loteria. A ja? Ja nie wiedziałem, co robić. Wypłacić czy grać dalej?

Postanowiłem wypłacić połowę. Sto złotych poszło na konto bankowe w przeciągu kwadransa. Resztę zostawiłem, żeby pograć jeszcze chwilę. W końcu to tylko zabawa. Ale potem stało się coś, czego się nie spodziewałem. Tamto sto złotych, które zostało, nagle zaczęło rosnąć. Nie wiem, czy to algorytm, czy fart. Ale w ciągu następnych piętnastu minut dobiłem do czterystu.

W tym momencie pani weszła do gabinetu. Zostałem sam. Wyłączyłem aplikację. Nie dlatego, że musiałem. Dlatego, że wiedziałem, że to już koniec dobrej passy. Wypłaciłem kolejne trzysta. Wszystko.

Kiedy w końcu wszedłem do dentysty, byłem tak rozkojarzony, że nawet nie poczułem, kiedy wbił mi igłę w dziąsło. Myślałem o tym, jak to możliwe, że bonus, o którym zapomniałem na rok, nagle przypomniał sobie o mnie w najbardziej nieoczekiwanym momencie.

Po wizycie zadzwoniłem do żony. Nie powiedziałem jej o wygranej, bo i po co. Powiedziałem tylko, że dentysta poszedł dobrze. A wieczorem, kiedy wróciłem do domu, przejrzałem konto. Czterysta złotych na plusie. To nie była fortuna. Ale na tydzień przed wypłatą – było jak zbawienie.

Minęło kilka dni. Nie grałem. Ale myślałem o tym, co się wydarzyło. Zrozumiałem jedną rzecz – hazard nie polega na tym, żeby gonić za wygraną. Polega na tym, żeby być w odpowiednim miejscu, w odpowiednim czasie, ale przede wszystkim – żeby umieć przestać.

Czy ten vavada bonus zmienił moje życie? Nie. Ale sprawił, że na chwilę przestałem myśleć o bolącym zębie i rachunkach. I to wystarczy. Nie mam zamiaru teraz wpłacać tysięcy i próbować powtórzyć sukces. Bo wiem, że to nie działa w ten sposób.

Dziś patrzę na tę historię z uśmiechem. Nie dlatego, że wygrałem. Dlatego, że przypomniała mi o jednym – czasem warto gdzieś się zarejestrować, coś kliknąć, zostawić na później. I nigdy nie wiadomo, co z tego wyrośnie.

Ale najważniejsze? Nie przegrałem więcej, niż mogłem stracić. I to chyba jedyna zasada, która ma sens. Reszta to już tylko kwestia szczęścia. I głupiego przypadku w poczekalni u dentysty.

Affichage de 1 message (sur 1 au total)

Vous devez être connecté pour répondre à ce sujet.